Har du provat att vinterbada?
Häng med våra två ambassadörer @satherstromphoto och @emmawagenius när de njuter av ett kyligt vinterdopp. Fler och fler pratar om att de badar på vintern. Det kan för många låta helt galet och något man inte alls skulle vilja prova på. Varför skulle man vilja utsätta kroppen för något sådant rysligt?
Det finns flera anledningar, och många vinterbadare vittnar om att det till och med blir som ett beroende. Forskning har nämligen bekräftat att kallbad bjuder på en hel del hälsofördelar! Kylan stressar kroppen, och det är bra!
8 tips – så vinterbadar du på rätt sätt:
Emma & Marcus delar med sig av sina bästa tips.
- Börja försiktigt, tidigt på hösten och vänj dig gradvis, gärna med bastubad före.
- I början rekommenderar vi snabba dopp. 5–20 sekunder kan räcka, sen kan du öka upp successivt.
- Doppa inte huvudet och händerna om du är nybörjare och ta på dig mössa och vantar, det kan kännas skönt.
- Enklast är att bada från en brygga med stege. Håll i dig i något de första gångerna, så att du enkelt kan ta dig upp. Kylan kan ta en med storm och sätta kroppen på prov. Därför behöver man succesivt vänja kroppen, att hålla i sig kan hjälp till om du snabbt behöver avbryta.
- Bada inte ensam! Se alltid till att ha sällskap med dig. Är ni två personer, bada en åt gången.
- Tveka inte, gå ner på direkten! Känn inte efter, det är då du hellre flyr än att hoppa i.
- Det viktigaste för att klara av att kallbada, ANDAS! Så fort du kan ta kontrollen över din andning och få den så jämn som det bara går, kan lugnet infinna sig i kroppen.
- Ta med dig varm dryck ut! ☕️ När du kommer upp behöver du snabbt ta på dig varma kläder. Häll upp en kopp varm choklad eller kaffe och rör på dig. Att sitta still efter ett bad kan bli kyligt.
Vilka fördelar finns det med vinterbad?
Mer energi, stärkt imumunförsvar och miskad stress. Det är tre utav många hälsofördelar man kan få av att vinterbada!
Adrenalinet stiger, både under och efter kallbadet. Det kan bland annat medföra en smärtlindrande effekt, speciellt för personer med reumatism och fibromyalgi. Blodcirkulationen ökar vilket ger en positiv effekt på kroppens muskler och även antalet endorfiner, ett hormon som får oss att må bra!
Är det farligt att vinterbada?
Kallbad är inte för alla! Om du har högt blodtryck eller hjärt- och kärlsjukdomar ska du alltid rådfråga en läkare innan. Det tåls att påpeka att om blodtrycket är tillfälligt och lindrigt förhöjt (orsakat av exempelvis stress eller personliga problem) kan kallbad sänka blodtrycket.
Går det att vinterbada utan bastu?
Självklart! Det viktiga är att du blir riktigt torr innan du tar på dig dina varma ytterkläder. Sitt inte stilla efter badet, då kan kylan bli påtaglig. Håll i gång kroppen genom en promenad hem eller ta en omgång med dammsugaren när du kommer hem. Vänta gärna några timmar innan du tar en varm dusch hemma. Då hjälper du kroppen att reglera temperaturen av sig själv snabbare.
Behöver du lite nya funktionskläder för dina utomhusaktiviteter på vintern? Få 20% i välkomstrabatt när du börjar prenumerera på vårt nyhetsbrev.