Vad ska vi göra? Nu har många fyrkantiga ögon av allt filmtittande och ont i tummarna av allt data/TV-spelande. Därtill trötta föräldrar och rastlösa barn. Nu smyger sig också våren på. Solen tittar fram allt oftare och värmer till och med lite i ansiktet! Det innebär att nu minsann lämnar vi hemmet och det blir skogskarantän nästa! Här finns det en lista på uteaktiviteter som kan rädda oss som har en lång sjukisolering framför oss.
Vandra
Hemester när den är som bäst. Bland de enklaste av alla uteaktiviteter. För oss vuxna är det kanske en promenad Kolla kommunens hemsida för tips på leder i närheten, packa matsäck i ryggsäcken och dra iväg.
Strandhäng
Även om det kanske inte alltid är badväder så bjuder stranden på mycket roligt att göra. Ta med hink och spade för att bygga ett magiskt sandslott.
Geocaching/pokemón go
En stund i friska luften. Pokemón Go ger en mysig promenad och även för oss nybörjare så kan det vara kul att titta på de roliga figurer som dyker upp eller att försöka kläcka ett ägg genom att samla steg. För er som gör det lite mer aktivt så är det ju många timmar som kan kombinera utetid, intresse och rörelse i lagom dos. En uteaktivitet även för de barn som kanske inte jublar när friluftsliv kommer som förslag…
Cykeltur
Serva cyklarna, nu är det vår! Stämmer storlekarna på cyklarna till barnen, behöver de olja eller kanske fixa bromsarna? Där är en gemensam stund tillsammans som sedan förhoppningsvis leder till en liten cykeltur. Finns orken så kan det bli en längre tur med både matsäck och paus. Eller så blir det lite tekniklek i närområdet. Här leker barnen Cykelakademin på en asfaltsplan bredvid huset där de gör olika övningar. Toppen för tryggheten med cykeln!
Picknick
Klassikern bland uteaktiviteterna som alltid går hem är att ge sig ut på en liten picknick. Antingen så plockar ni med mellanmålet ut i trädgården eller en park i närheten. Eller så kör ni hela grejen med både filt, mat och utflyktskänslan.
Naturparkour/hinderbana
Uteaktiviteten som går att göra lite överallt. Antingen att vi försöker ta oss från punkt A till punkt B på ett så kreativt sätt som möjligt. Eller att vi utmanar varandra i att hitta/göra en bana i skogen som gärna ska vara mer klurig och kräver koncentration än fart.
Tält i trädgården
Oj oj oj, det där låter pretto… Men visst ska vi ändå kolla utrustningen inför sommarens äventyr? Därför slår vi redan nu upp tältet i trädgården för att kolla alla linor, att allt är helt och inget fattas. Sedan är det “dagens lekstuga”. Låt barnen ta fram sovsäckar och även om ni inte övernattar där så kommer den här kojan vara populär länge den dagen. Men varför inte flytta ut en natt eller två?
Fisketur
Kanske du har fiske som intresse. Eller som vi har det kvar på vår “att upptäcka”-lista… Nu kan det vara dags! Vitsen är ju inte, fast det är roligt när det händer, att faktiskt få någon fångst. Utan det är en god anledning att ta sig till det rogivande vattnet och sedan har något att göra väl där. Utrustning finns ju i lokala butiken, bra sätt att samtidigt stötta! #hålligångsverige
Frukost i soluppgången, kvällsmat till solnedgången
Vi skulle ju aldrig få för oss att vara klara i gryningen för att kunna äta frukost i soluppgången. Men det finns ju morgonpigga familjer där kanske frukosten är packad redan från dagen innan så det bara är att bege sig ut. Då blir det en magiskt upplevelse. Däremot äter vi gärna kvällsmat på någon klippa eller längs med sjökanten för att njuta av solnedgången.
Täljning – lugn uteaktivitet
När vi vill få barnen att sitta still en stund så tar vi fram täljknivarna. Inget får dem att känna sig så stora som då. De har tagit sitt knivkörkort så de vet vad som gäller. Ibland behöver vi vuxna faktiskt också få spara på energin och då är täljning en den optimala uteaktiviteten. Länken här -> går till en liten introduktionsfilm om täljskola för barn om ni vill ha lite starthjälp!
Mörkerkurragömma
En hel dag inne. Skolarbete som tar tid. Så kom kvällen och rastlösheten slår till. Vi har inga tider att passa men en hälsa att värna om. Så dra på sig utekläder, glöm inte reflexerna, och leker mörkerkurragömma. Eller något annat kul som t.ex reflexvandring eller bara det att gå ut med ficklampor brukar räcka. Kanske bara att ta en promenad till kyrkogården för att tända ett ljus för någon viktig person. Uteaktivitet behöver alltså inte bara vara dagtid!
Stenpyssel
Ut i naturen och samla material. Fram med färger och lim. Sedan är pysslet igång. Måla stenfigurer, skriva små citat/meddelanden eller skapa dörrstopp inför sommarens varma dagar. Fantasin sätter gränser men det är såååå värt insatsen att kånka fram materialet, barnen pysslar i timmar när de väl börjar.
Lek i regnet
Alla dagar är inte idel solsken. Men att vi tar oss ut även de dagar då regnmolnen hänger tunga ger stor belöning. På med ordentliga kläder, vi kör galon vid sådana här tillfällen, och går loss fullständigt. Hoppar i vattenpölar, duschar under översvämmade hängrännor eller bygger vattenkanaler i leran. Vi njuter av att det är ok att vara lerig och blöt efter en uteaktivitet.
Trädgårdsdrömmar
Nu är det dags. I år planerar vi mycket trädgårdsfix. Drömmer om pallkragar fulla av grönsaker och vackra blommor. Redan nu så köper vi jord, väljer fröer, mäter var trädgårdslandet ska vara med mera. Planterar om växter, väcker pelargoner och flyttar buskar. Lagom uteaktivitet som går att göra lite då och då.
Skapa ekosystem
Skog i burk är en mysig och spännande utmaning för hela familjen. En glasburk som fylls med lite olika organiska material som till exempel mossa. Följ sedan ekosystemet på nära håll! Ett annat sätt att ta sig utomhus är att skapa en naturruta där ni undersöker vad som finns i. Ett annat tips är att ha med ett vitt papper, eller lakan, där ni kan titta närmre på olika kryp eller intressanta växter.
Utomhusmatlagning inför kommande uteaktiviteter
Övar på att använda friluftskök. Testar att laga mat på stekhäll. Det finns många alternativ till matlagning under våra uteaktiviteter. Tillsammans provar vi fram favoriträtter inför kommande äventyr. Vi lär oss utrustningen och upptäcker vad vi saknar eller behöver komplettera. Kan vara en kort stund då vi värmer på nyponsoppa. Eller så är det en trerätters skogsmiddag. Ett tredje alternativ är att vi lagar maten på altanen. Så länge vi är utomhus blir det mumsig för det vet ju alla att det är den bästa kryddan!
Brända mandlar en stor favorit hos oss, att laga på stekhäll!
Insektssafari
Promenad med twist. Kanske ni har en särskild fjärilskorg eller en insektsbok med er på turen. Undersök var de bor, vad de äter, hur de ser ut, vilka de är släkt med och hur länge de lever. Lupp är ett utmärkt verktyg att ha med på insektssafari!
Lerkakecafé
Alltså, lite som i tipset om att leka när det regnar. Lera går ALLTID hem… Ett “utekök” till barnen med några gamla grytor, ett par slevar och en balja vatten. Får de då grönt ljus på att kladd är ok så kommer de laga mat i all evinnerlighet. Även ganska stora barn är kreativa där i leran. De skapar kakor som sedan ska dekoreras, t.ex med vårblommor, och de dukar upp de mest inbjudande rätter. Väldigt ofta desserter…
Bli en sakletare
Gör som Pippi Långstrump, bli en sakletare. Samtidigt blir det en skräpplockardag som gör naturen en tjänst. Ett uppdrag som barn långt upp i åldrarna trivs med, även en surmulen preteen eller tonåring kan sträcka sig till att samla skräp för miljöns skull. Win, win, win, win!
Flyg drake – högtflygande uteaktivitet
Det är kraftiga vårvindar på många håll. Och vad passar inte bättre än att leta fram en klassisk drake?! Vi letar oss ut på lite mer öppen yta och fascineras av hur vindarna för den både uppåt och åt olika håll. Rekommenderar även att kanske bygga en egen drake, då är det några fler kreativa skärmfria timmar tillsammans.
Byggprojekt
Fågelholk, insektshotell, fladdermushus – listan är lång på olika projekt som kan initieras utifrån intresse och vilja. Därtill väcker vi gärna andra idéer så som hopp för mountainbike, gungbräda, kojans flagga med mera.
Besök ett naturum
Runt om i vårt avlånga land finns det en fantastisk källa för kunskap om naturen. I så kallade naturum samlar de fakta om just den fauna och flora som finns i miljön i närheten och fungerar lite som en port in i området. Dessa små “museum” ägs av länsstyrelse, kommun eller stiftelse och blir godkända utifrån krav som ställs av Naturvårdsverket. En trivsam uteaktivitet som förutom viss transport inte kräver så mycket kraftansträngning. Och dessutom blir det ju lite skola samtidigt!
Såpbubblor
Om orken tryter hos föräldern men energin finns hos barnen så är ju alltid hemmagjorda såpbubblor ett säkert kort. Det är mycket enkelt, du behöver endast 1,5 l vatten blandat med 1 dl diskmedel (bland försiktigt). De mindre jagar dem, de stora skapar dem.
Teknikträning
För sjuk för större uteaktiviteter, för frisk för att vara stilla. Då stillar en stund i trädgården med teknikträning deras längtan efter sina träningar. Nu är ju mamma gammal fotbollsspelare men det går lätt att leta fram lite tips på internet och annars brukar barnen själva snabbt komma igång själva med idéer på vad de kan göra.
Vatten vatten vatten
Vatten funkar alltid. Långt upp i åldrarna så är en bäck eller pöl alltid där vi hittar barnen. De skapar hela världar med vattnet i centrum, lyckan är total om de får ta med några leksaksfigurer. Annars provar de hur olika saker flyter, de bygger dammar och kanaler, fångar olika insekter som bor där – ja allt möjligt går att göra vid vatten. Så parkera familjen vid en bäck. Ta med extrakläder och en termos varm dryck till föräldrarna. Helt enkelt ett vinnande koncept som uteaktivitet!
NJUTOMHUS ÄR RECEPTET BAKOM ALLA UTEAKTIVITETER I VIRUSTIDER…
Nu när hjärnan är igång så bara sprutar idéer på uteaktiviteter och vi längtar verkligen efter nästa sväng ut. Här är det lugnare på förmiddagen med hemmaskola och sovande småbarn. Det betyder att efter lunch brukar vi ge oss ut på något upptåg, ibland på skogstur men lika ofta bara för lite bus i trädgården. Bara att komma njutomhus är det bästa!